Home > Blog > Dode hoek detectiesystemen: voorkom ongelukken met bouwmachines!

Dode hoek detectiesystemen: voorkom ongelukken met bouwmachines!

Voertuigen zoals grondverzet- en mijnbouwmachines, vormen door hun grootte een gevaar voor de directe omgeving. Vanwege hun omvang, zijn er veel dode hoeken rondom dit soort voertuigen.

Bekijk al onze detectiesystemen

Het zichtveld voor de machinist is als gevolg daarvan erg beperkt. In een omgeving waar veel andere machines rijden, personen rondlopen of materialen opgeslagen liggen, is dat bijna vragen om een ongeluk.

Regelmatig verschijnen er dan ook berichten in het nieuws over ongevallen met machines op een bouwplaats. Behalve dat ongevallen menselijk leed met zich meebrengen, kunnen ook de kosten flink oplopen. Denk aan het repareren of vervangen van een voertuig, schade aan getransporteerde goederen en mogelijke schadeclaims.
 

Passieve waarschuwing

Gelukkig zijn er tal van veiligheidsproducten voor dit soort machines die de kans op een ongeluk aanzienlijk kunnen verkleinen. Een bekend en veelgebruikt product dat de machinist zicht biedt op de omgeving is een camerasysteem. Door de monitor in de cabine in de gaten te houden, heeft de machinist zicht op de dode hoek van het voertuig.

Een prima oplossing zou je zeggen, maar in het kijken naar de monitor schuilt ook direct het probleem. Je kunt immers niet tegelijkertijd én naar de monitor kijken én je volledig concentreren op het werken en rijden met je voertuig. Als je constant moet kijken of het veilig is om een bepaalde manoeuvre uit te voeren, gaat dit ten koste van de werksnelheid en productiviteit. Niet voor niets valt een camerasysteem in de categorie passieve veiligheidssystemen.
 

Actieve waarschuwing

Het zou beter zijn als een veiligheidssysteem zélf de omgeving scant op personen of obstakels en de machinist automatisch waarschuwt wanneer er gevaar dreigt. Zo kan de machinist zich de hele tijd op zijn of haar werk, het rijden en werken met de machine, concentreren.

Dat is precies wat een detectiesysteem doet. Daarom valt een detectiesysteem ook in de categorie actieve veiligheidssystemen. Actief wil zeggen dat het systeem zelf ‘zoekt’ naar gevaar rondom het voertuig en de machinist alleen waarschuwt wanneer het iets detecteert.

Het werkt als volgt: één of meerdere sensoren op het voertuig scannen de omgeving continu. Zodra een sensor iets detecteert, geeft het een melding op het display in de cabine. Afhankelijk van de afstand tot het gedetecteerde object, is dit een zichtbaar en/of hoorbaar waarschuwingssignaal.
 

Wat is dan de beste oplossing?

Er is niet één detectiesysteem dat altijd de beste oplossing is. Welke oplossing het beste is, hangt vooral af van de omgeving waarin de machine opereert. In een open omgeving kan een ander detectiesysteem nodig zijn dan in een afgesloten omgeving.

Bekijk in onderstaand overzicht de verschillen tussen detectiesystemen:

Open omgeving Afgesloten omgeving
 -  Openbare weg
 -  Milieuplein
 -  Bouwplaats
 -  Bedrijfsterrein
Detectiesysteem openbare omgeving Detectiesysteem afgesloten omgeving
   Detecteert binnen bereik sensor
   Detecteert personen en obstakels
   Geen detectie buiten bereik sensor
   Detecteert tags binnen bereik sensor
   Detecteert in alle dode hoeken
   Alleen tags worden gedetecteerd

Geschikt product: Sylogi Alert

Geschikt product: Sylogi Shield

 

Veilig én productief

Door gebruik te maken van actieve waarschuwing, kan de machinist zich voor 100% op zijn of haar werk blijven concentreren. Het detectiesysteem laat het vanzelf weten als er gevaar dreigt. Het enige nadeel dat de machinist kan ervaren, is dat hij/zij na het horen of zien van een waarschuwing niet precies weet waar er iets gedetecteerd is.

De vorm en de afmeting van het voertuig ontnemen de machinist nog steeds het zicht op de dode hoeken. Om dit op te lossen, kan een detectiesysteem worden uitgebreid met een camerasysteem. Dit stelt de machinist in staat om, zodra er een persoon of obstakel gedetecteerd wordt, een blik op de monitor te werpen en de situatie snel te overzien.

Maximale veiligheid dus, zonder dat het ten koste gaat van snelheid of arbeidsproductiviteit!

Meer weten? Bekijk hier meer informatie over onze detectiesystemen.

 
 
 

Plaats reactie 

Je reactie wordt beoordeeld vóór plaatsing     Plaats reactie

 

Eerdere blogs

Veiligheidsupgrade B14 reddingstrap Brandweer Schiphol

07/07/2020   De brandweer op Schiphol heeft diverse specialistische voertuigen tot hun beschikking om snel ter plaatse te zijn in een noodsituatie....

Licht en donker in één beeld? Altijd zicht met een WDR camera!

27/05/2020   Als loonwerker heb je iedere dag veel te doen, zo ook vandaag. Je bent vroeg opgestaan om aan de eerste klus van de dag te beginnen: het omploegen van een paar hectare land....

Bulkmateriaal of schroot verplaatsen? Alle data in de cloud

31/01/2020   Op terreinen van zand- en grindhandels of afvalverwerkers worden veel grondstoffen in- en uitgevoerd. Er is lang niet altijd goed inzicht in het volume van de overslag....

 
.

© Copyright GrootJebbink BV 2020
Algemene voorwaarden | Privacy Policy

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy - Close

Wij gebruiken cookies. Zie onze Privacy Policy

Ok.